
چگونه مهربان باشیم2
بخش دوم: پرورش صفات مهربانانه
- با دیگران رفتاری مشفقانه داشته باشید
«مهربان باش، چرا که در زندگی هر انسانی که ملاقات میکنی نبرد سختی در جریان است.» مهم است که این جمله را باور کنید. این جملهی منسوب به افلاطون تصدیق میکند هر کس در زندگی خود با چالشها و مشکلاتی مواجه است. گاهی وقتی درگیر مشکلات خودمانیم یا از دیگران عصبانی شدهایم خیلی راحت این موضوع را فراموش میکنیم. پیش از اینکه رفتاری بکنید که دیگری را به نحو منفی تحت تأثیر قرار بدهد یک سؤال ساده از خودتان بپرسید: «آیا این رفتار از سر مهربانی است؟» اگر پاسختان مثبت نیست یعنی دارد به شما یادآوری میکند که رفتار و رویکردتان را بلافاصله تغییر دهید.
حتی زمانی که بدترین روزهای خودتان را سپری میکنید به یاد بیاورید که دیگران نیز بلاتکلیفی، رنج، سختی، ناراحتی، ناامیدی و فقدان را تجربه میکنند. چنین کاری به هیچ عنوان احساسات شما را کماهمیت جلوه نمیدهد. بلکه موجب میشود بفهمید رفتار مردم اغلب از سر آسیب و دردی است که متحمل شدهاند و نه نشئت گرفته از تمامیت وجودیشان. و این مهربانی است که کلید گذر از عواطف منفی و برقراری ارتباط با حقیقتِ درونی آدمهاست.
- انتظار کمال نداشته باشید
اگر آدم کمالگرا و رقابتطلبی باشید یا با احساس اضطرار زندگی کنید اغلب این مهربانی با خودتان است که قربانی بلندپروازیها و سرعت بالا میشود و البته قربانی ترس شما از اینکه تنبل یا خودخواه به نظر برسید. به یاد داشته باشید وقتی کارها آنطور که میخواهید پیش نمیرود کمی آرامتر حرکت کنید و خودتان را ببخشید.از اشتباهاتتان درس بگیرید نه اینکه دائما خودتان را سرزنش و با دیگران مقایسه کنید. از مسیر شفقت نسبت به خود میتوانید با نوری که شفقت در دلتان روشن میکند به مرور نیازهای مردم را هم تشخیص دهید.
- حضور داشته باشید
بزرگترین موهبت مهربانی برای دیگران این است که وقتی با آنهاییم در لحظه حضور داشته باشیم. یعنی بادقت به حرفهایشان گوش بدهیم و توجه خالصانهای به آنها داشته باشیم. در برنامهریزیهای روزانهتان تجدید نظر کنید و از اینکه آدمی به نظر برسید که همیشه در حال دویدن است دست بردارید. حضور داشتن به معنای در دسترس بودن است و این تنها زمانی امکان دارد که در حال عجله و انجام فشردهی کارها نباشید.
- کمتر از روشهای ماشینی و مجازیِ ارتباط با دیگران استفاده کنید.
- ارتباطات ماشینیِ سریع و غیرشخصی مانند پیامهای تلگرام و ایمیل جای خود را در زندگی دارند، اما تنها راه برقراری ارتباط نیستند. برای ملاقات رودررو با افراد یا یک تماس تلفنی زمان بگذارید. به جای ایمیل نامه بفرستید و عزیزی را با زمانی که از سر مهربانی برایش اختصاص دادهاید تا قلم به دست بگیرید و بنویسید، غافلگیر کنید.
- شنوندهی ماهری باشید
در زمانهی پرسرعت ما، که عجله و مشغولیت داشتن ارزش شناخته میشود، و قطع کردن صحبت دیگران چون خیلی سرتان شلوغ است یا باید خیلی سریع جایی باشید کاری معمول است، گوش دادن سختتر از چیزی است که به نظر میآید. با این حال تکرار عبارت «سرم شلوغ است.» بهانهی خوبی برای ترک مهربانی نیست. وقتی با کسی حرف میزنید، تمرین کنید که با همهی وجودتان به او گوش بسپارید و تا زمانی که بیان تفکرات و داستانش به اتمام برسد واقعا به او توجه کنید.گوش دادن بادقت، برقراری تماس چشمی، اجتناب از هرچه ممکن است در این میانه حواستان را پرت کند و اختصاص زمانی از روزتان به یک نفر، بزرگترین مهربانیای است که میتوانید انجام دهید. پیش از اینکه با جوابهای از قبل آماده حرفی بزنید یا صحبت کسی را قطع کنید برای دریافت کامل آنچه گفتهاند زمان صرف کنید. به دیگری نشان دهید که شرایط منحصربهفردی را که در آن قرار دارد درک میکنید و آنجا هستید که حرفهایش را بشنوید.
- شنوندهی ماهر بودن به معنای این نیست که باید در حل مشکل هم عالی باشید. گاهی بهترین کاری که میتوانید انجام دهید فقط داشتن گوشی برای شنیدن است با علم به اینکه نمیدانید او باید چه کاری انجام دهد.
- خوشبین باشید
شادمانی، لذت و قدرشناسیای که در ذات مهربانی وجود دارد به شما امکان میدهد خوبیهای دیگران و دنیا را ببینید. شما را قادر میسازد از میان چالشها، ناامیدیها و بیرحمیهایی که میبینید یا تجربه میکنید بگذرید و به طور مداوم باورتان را به انسانیت بازسازی کنید. حفظ نگرش مثبت باعث میشود کارهای مهربانانه با لذت و شعف حقیقی انجام شوند تا اینکه صرفا کاری از سر انجام وظیفه باشند. همچنین شوخطبعی موجب میشود خودتان را بیش از حد جدی نگیرید و با لحظات متضاد و متناقض زندگی با ایمانی مثبت روبهرو شوید.نگرش مثبت داشتن همیشه کار راحتی نیست به خصوص اگر روز نکبتباری را از سر گذرانده باشید. اما هر فرد با تمرین کافی، تمرکز بر نکات مثبت به جای نکات منفی، فکر کردن به اتفاقات مثبت آینده و زندگیای که شادی آن افزونتر از غمهایش باشد، میتواند مثبتاندیشی خود را تقویت کند. جالب اینکه دیدن وجهِ روشن زندگی حتی یک ریال هم خرج ندارد.
- خوشبین بودن و حفظ مثبتاندیشی نه تنها ذهنیت شما را برای مهربانی آمادهتر میکند بلکه برای اطرافیان شما نیز لذتبخش است. اگر بیشتر زمانتان را به شکایت کردن بگذرانید آوردن شادمانی به جمع اطرافیانتان کار سختتری میشود.
- دوستانه رفتار کنید
آدمهای مهربان گرایش به رفتارهای دوستانه دارند. دوستانه رفتار کردن به معنی این نیست که آنها اجتماعیترین آدمهای جمع هستند، بلکه سعی میکنند آدمهای جدید را بشناسند و به آنها احساس راحتی بدهند. اگر آدم جدیدی در محل تحصیل یا کارتان میبینید میتوانید سر صحبت را باز کنید، برایش از رویههای موجود آنجا بگویید و حتی به دورهمیهای اجتماعی دعوتش کنید. حتی اگر آدم چندان اجتماعیای نیستید تنها یک لبخند و برقراری ارتباطی کوتاه بسیار کمک میکند که دوستانهتر به نظر برسید. این مهربانی شما پنهان نخواهد ماند.
- آدمهایی که دوستانه رفتار میکنند مهربانند زیرا از دیگران انتظار بهترینها را دارند. آنها با آدمهای جدید و دوستانشان به طریقی مشابه صحبت میکنند، به شیوهای دوستداشتنی و اطمینانبخش که موجب میشود دیگران احساس راحتی کنند.
- اگر به طور طبیعی آدم خجالتیای هستید لازم نیست خودتان را به کلی تغییر بدهید. برای مهربان بودن با مردم میتوانید به آنها توجه کنید، احوالشان را بپرسید و نشان بدهید که به آنها علاقه دارید.
- مؤدبانه رفتار کنید
گرچه مؤدب بودن به خودی خود نشانهای از مهربان بودن نیست، ادب خالصانه احترام شما را نسبت به دیگران نشان میدهد. ادب راهی مهربانانه برای جلب کردن توجه سایرین و رساندن پیام است. راههای ساده برای مؤدبانه رفتار کردن عبارت است از:
- خواستهها و پاسخهایتان را دوباره جملهبندی کنید. برای مثال به جای: «میتونم این کار رو بکنم؟» بگویید: «امکانش هست که این کار رو انجام بدم؟» یا به جای: «این درست نیست.» بگویید: «تعجب کردم.» و به جای: «منظوم این نبود.» بگویید: «بذار یه جور دیگه برات توضیح بدم.»
- رفتاری بسیار مؤدبانه از خود نشان دهید. در را برای مردم باز نگه دارید.
- رفتارهای خیلی عوامانه از خود نشان ندهید، و با غریبهها خیلی صمیمی نشوید.
- از دیگران صادقانه تعریف کنید.
- مقالهی ما را دربارهی اینکه چطور آدم باملاحظهای باشید بخوانید.
- شکرگزار باشید
برای آدمهای واقعا مهربان تشکر کردن کار سادهای است. آنها هیچ کاری را وظیفهی دیگران نمیدانند و همیشه از آنها تشکر میکنند. آنها میدانند که چطور باید بگویند «متشکرم» و واقعا این منظور را دارند. آنها از نوشتن و تلفن برای رساندن پیام تشکرشان استفاده میکنند. آدمهای قدردان علاوه بر این وقتی کسی روزشان را میسازد از او تشکر میکنند به جای اینکه تنها وقتی لب به تشکر باز کنند که کار به خصوصی برایشان انجام شده باشد. اگر عادت تشکر کردن از اطرافیان را در خود پرورش دهیم میبینیم که مهربانتر شدهایم.
- اگر به همهی چیزهای خوبی که دیگران برایتان انجام میدهند توجه کنید آن وقت برای انجام کارهای خوب برای آنها آمادهتر میشوید. با آگاه شدن از اینکه چطور مهربانی دیگران احساسات شما را تحت تأثیر قرار داده بیشتر برای گسترش عشق در دنیا تمایل پیدا میکنید.
- عابدی مدیسه
- آذر 5, 1398
- 107 بازدید