نقش زبان بدن
نقش زبان بدن
پروفسور آلبرت محرابیان (Albert Mehrabian) استاد دانشگاه UCLA و کارشناس موضوعات روانشناسی با رویکرد ارتباطات کلامی و غیر کلامی که از یک خانواده ارمنی در ایران متولد شده است در تحقیقات خود به موضوع بسیار جالبی رسیده که افرادی همچون برایان تریسی نیز در کتاب های خود به آن استناد کرده اند.
او در بررسیهای خود نشان داده که میزان اثرگذاری ارتباطات ما از ۳ قسمت کلی تشکیل شده است.
۱٫ کلام
۲٫ لحن صدا
۳٫ زبان بدن
و موضوع متحیر کننده در این بررسی، میزان اثرگذاری هرکدام از اجزا در ارتباطات است! خواندن مقاله افسانه منسوب به پرفسور آلبرت محرابیان در مورد ارتباطات و زبان بدن خالی از لطف نیست
همانطور که میدانید بیشتر سخنرانان، متخصصان و افراد تمرکز خود را بر روی کلام میگذارند و توجه کمتری به لحن و زبان بدن خود دارند در حالی که در این تحقیق نشان داده شده که کلام کمترین میزان اثرگذاری را دارد و سهم آن فقط ۷٪ از ارتباطات است در حالی که لحن صدا ۳۸ درصد از اثرگذاری در ارتباطات را شامل میشود و ۵۵ درصد باقی مانده نیز سهم زبان بدن خواهد بود!این اعداد واقعاً متحیر کننده هستند! یعنی یک سخنران یا مدرسی که پشت میز مینشیند و با لحن یکنواختی فقط حرف میزند فقط ۷ درصد از توان کل خود برای اثرگذاری را مورد استفاده قرار داده و این واقعاً فاجعه است زیرا بسیاری از افراد – نه فقط مدرسان – در ارتباطات خود این عوامل را نادیده میگیرند.
یعنی برای جمعبندی میتوانیم بگوییم:
۱٫ کلام ۷ ٪
۲٫ لحن صدا ۳۸ ٪
۳٫ زبان بدن ۵۵ ٪
شاید با این توصیفات برای ما واضحتر باشد اگر بگوییم که چرا اکثر مردم جامعه تلویزیون دیدن را به رادیو گوش کردن و رادیو گوش کردن را به کتاب خواندن ترجیح میدهند…تا به اینجای کار از اهمیت زبان بدن و به صورت کلی ارتباطات غیر کلامی گفتیم. خب حالا باید چه کار کنیم؟ تا بتوانیم با اجزای غیر کلامی خود بتوانیم ارتباطات موثرتری داشته باشیم؟البته در مورد این تحقیق سو برداشتهایی وجود دارد که در فیلم افسانه منسوب به پروفسور محرابیان در این مورد توضیح دادیم در پاسخ باید بگویم که نیاز است تا در ابتدا بدانیم که زبان بدن در چه جایگاههایی کاربرد دارد؛ یعنی اجزای زبان بدن معمولاً در چه شرایطی به کار میآید؟
شاید این نوع دسته بندی خیلی هم متداول نباشد اما با چنین دسته بندی میتوان این مبحث را به سادگی پیش برد:
۱٫ ارتباطات معمولی بین فردی
در چنین ارتباطاتی (مثل ارتباط با مسئول فروش، مدیر و …) که در زندگی روزمره با آن بسیار زیاد سر و کار داریم زبان بدن بیشتر نقش واقعی خود را ایفا میکند و مثلاً اگر واقعاً تمایلی به شنیدن صحبتهای کسی نداشته باشیم خب بدن ما نیز اینچنین نشان میدهد!البته راهکارهایی برای ارتباطات متداول نیز وجود دارد که در مقاله بعدی به آن خواهیم پرداخت.
۲٫ سخنرانیها
در سخنرانیها (که البته حیطه اصلی و بحث و بررسی ما در این سایت است) زبان بدن اهمیت ویژهای دارد و در آن باید به دو نکته توجه کنیم.اول این که دقت داشته باشیم زبان بدن ما احساس ناخوشآیندی به مخاطب مخابره نکند و دوم این که توجه کنیم تا زبان بدن ما به اثرگذاری کمک کند مثلاً وقتی که قصد داریم بزرگ بودن یک چیز را بیان کنیم با باز کردن دستمان این موضوع را نشان دهیم.
۳٫ بررسی فرد مقابل
سومین موردی که در آن زبان بدن به چشم میآیند، بررسی فرد مقابل است.این که آیا او به ما علاقه مند است یا خیر، راست میگوید یا دروغ، به اندازه کافی به ما اعتماد دارد یا خیر و… همه و همه میتوانند در این بخش قرار بگیرند.ما در مقالات بعدی راجع به این موضوعات توضیحات زیادی ارائه نخواهیم کرد به غیر از مواردی که به موقعیتهای سخنرانی کمک کند مثلاً حالاتی که نشان دهنده خستگی مخاطبان سخنرانی هستند.در پایان امیدوارم در این مقاله اطلاعات خوبی از اهمیت زبان بدن و جایگاه آن به دست آورده باشید و در مقالات بعدی به مطالب عملی و کاربردیتری در زبان بدن خواهیم پرداخت

دیدگاهتان را بنویسید